Filters voor Gopro actioncams

Filters voor Gopro actioncams />

Wij krijgen regelmatig vragen over de toepassing van onze filters op de GoPro. Er zijn verschillende redenen voor het gebruik van filters. Enerzijds kan het een technische reden hebben en anderzijds kan het een artistieke reden hebben. Wij richten ons voornamelijk op filters met een technische toepassing. In ons assortiment hebben we ND, UV, CPL en kleurfilters. Hieronder leggen we uit welke filters worden gebruikt voor welke toepassing.


ND 8 Filter
Een ND Filter wordt ook wel ‘Grijsfilter’ genoemd. ND staat voor Neutral Density en absorbeert licht gelijkmatig over het gehele spectrum. Met een ND filter kun je in een omgeving met veel licht gebruiken om toch duidelijk en scherpe beelden te krijgen. Het cijfer achter ND geeft de demping aan waarbij een hoger getal staat voor een hogere demping.

ND 2 Filter
Dit ND Filter heeft een lagere demping ten opzichte van het ND8 Filter wat hierboven is beschreven. Het ND 2 Filter heeft een lichtdoorlatendheid van 50% tegen een lichtdoorlatendheid van 12.5% voor een ND 8 Filter. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 5.

UV Filter
Het UV Filter wordt vooral gebruikt bij opnames hoger dan 1500 meter. Het corrigeert de blauwzweem die door het ultraviolet licht wordt veroorzaakt. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 3 en 5.

CPL Filter
Een CPL Filter is polarisatie filter welke voornamelijk wordt gebruikt om het contrast van de lucht te vergroten of reflecties van water tegen te gaan. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 5.

FLD (Magenta) Filter
Een FLD filter wordt gebruikt om opnames te maken bij licht van TL-lampen. Het corrigeert de groenzweem die door het TL-licht wordt veroorzaakt. Tevens kan een magenta filter worden gebruikt in groen water. Deze filter hier de groene kleur, waardoor de beelden er weer goed uit zien. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 3, 3+ en 5.

Rood Filter
Een rood filter wordt gebruikt om opnames te maken in tropisch blauw water. Door het roodfilter wordt de blauwe kleur van het water gecorrigeerd waardoor je beelden er weer goed uit zien. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 3+ en 5.

Oranje Filter
Een oranje filter wordt net zoals het roodfilter gebruikt om het blauwe licht te corrigeren. Het hangt volledig af van de situatie of een rood of oranje filter voor onderwater opnames een betere keuze is. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 5.

Geel Filter
Een geel filter wordt voornamelijk gebruikt om een hoger contrast te geven aan je opnames. Denk hierbij aan situaties met bijvoorbeeld weinig licht. Het geel filter wordt ook veel gebruikt in zwart-wit opnames om het contrast te verhogen. Momenteel hebben we dit filter alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 3 en 3+ Duikbehuizing en de GoPro Hero 5.Bronvermelding:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Filter_(fotografie)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijsfilter
https://en.wikipedia.org/wiki/Polarizing_filter_(photography)